За патрона

НИКОЛА ЙОНКОВ ВАПЦАРОВ

Биографични бележки


VaptsarovРоден на 24 ноември - нов стил 7 декември - 1909 година в град Банско. Учи в Разложката гимназия (1924-1926). След това по волята на баща си учи в Морското машинно училище във Варна (1926-1932), като е на практика, първо на кораба "Дръзки", а през април и май 1932 г. с кораба "Бургас" посещава Цариград, Фамагуста, Александрия, Бейрут, Порт Саид. Мечтата му е да учи литература, но материалното положение на родителите му налага друго. Постъпва във фабриката на "Българска горска индустрия" АД в село Кочериново - като огняр и после механик. Уволнен през 1936 година, след тежка безработица постъпва като техник във фабриката на братя Бугарчеви в София. После работи като огняр в железниците и в Софийския общински екарисаж. През 1940 събира подписи из Пиринско, по т. нар. "Соболева акция". Заловен за това, съден, интерниран в Годеч. След завръщането му от Годеч (септември 1941 г.) се занимава с минноподривни дела срещу немските войски. Арестуван, заради тази работа, през март 1942 г., на 23 юли е осъден на смърт и още същата вечер - разстрелян.Единствената му стихосбирка "Моторни песни" излиза през 1940 г.Получава посмъртно почетна Международна награда за мир (1952). 

 

Никола Вапцаров

Никола Вапцаров

Никола Йонков Вапцаров е популярен български поет и деец на комунистическото движение, роден на 7 декември 1909 година в град Банско.
Бащата на Никола е войводата от ВМРО Йонко Вапцаров, а майка му е учителка. Той учи в гимназията в град Разлог, след което се записва в Морското машинно училище във Варна, където прекарва времето от 1926 до 1932 година. Именно тук той се запознава с идеите на комунистическото движение и става техен последовател.
След завършване на образованието си, Никола Вапцаров постъпва на работа в Предприятието на "Българска горска индустрия" в село (сега град) Кочериново, където първоначално е назначен ка то огняр, а впоследствие става механик. Вапцаров е избран за председател на професионалното дружество, защитаващо правата на работниците в предприятието. Наред с това той се занимава с писане и играе в любителски театър. През 1936 година е уволнен, след като е обвинен, че носи отговорност за възникнала авария.


Търсенето на препитание принуждава Никола Вапцаров да се премести в София. Той работи за кратко във фабриката на братя Бугарчеви, след което става огняр в Български държавни железници, а после и в Софийския общински екарисаж. В този период Вапцаров започва да публикува свои стихотворения в различни вестници и списания, като печели и литературната награда на вестник "Летец".
Следвайки директивите на Коминтерна, поетът става един от най-дейните поддръжници на тезата за създаване на самостоятелна македонска нация и през 1938 година се включва в Македонския литературен кръжок в София. Никола Вапцаров се включва активно в т. нар. Соболева акция, целяща да накара българското правителство да предостави бази на СССР във Варна и Бургас, като събира подписи в нейна подкрепа из Пиринска Македония. Заради дейността си той е арестуван и интерниран в Годеч.
През 1940 година поетът издава първата си и оказала се единствена стихосбирка "Моторни песни". Никола Вапцаров напуска старопланинското градче през есента на 1941 година и започва организирането на минноподривни операции срещу немските войски, разквартировани на българска територия. Той бързо си печели авторитет в средите на комунистите и е назначен за ръководител на Централната военна комисия .
Вапцаров създава широка мрежа, която се занимава със снабдяването на съпротивата с оръжие, фалшиви документи и им осигурява квартири. През март 1942 година той е заловен от властите и хвърлен в затвора. Там той прекарва повече от три месеца, а на 23 юли е осъден на смърт чрез разстрел и присъдата му е изпълнена незабавно на Гарнизонното стрелбище в София. Часове преди смъртта си поетът пише едни от най-вдъхновяващите си стихотворения "Прощално" и "Борбата е безмилостно жестока".
Въпреки ранната си смърт Никола Вапцаров е една от най-значимите фигури в българската поезия. Той е всепризнат майстор на социалната литература, а негови стихове са преведени на повече от 60 езика.